0

Harmreduction

Något som är viktigt, men tyvärr inte är så stort i Sverige är harmreduction. Innebörden av det är ungefär så - hur man ska kunna bruka sina droger på ett sånt sätt där du inte utsätter dig för fara- 
Detta kanske låter knasigt i mångas öron. "Vadå det är ju knark... K N A R K är farligt lol xD" Och det stämmer väl till viss del, att vissa droger kan ha en negativ inverkan på både den mentala och fysiska hälsan, men detta handlar om hur man ska minimera onödiga risker. 
 
 I Sveriges grannländer finns det redan flera livsräddande åtgärder som vi inte har. I Danmark så finns det något som heter "Fixerum". Det är en fristad för människor som använder sig av narkotika, där man har möjlighet att få vägledning, rena verktyg och hjälp om något skulle gå snett. Någonstans kan jag förstå att detta kan anses som absurt för vissa människor, men jag låter det passera som okunskap. 
 
Att kunna ha en lugn miljö, där man inte behöver stressa minskar risken för att misstag begås, och det kan vara avgörande mellan liv och död. Om något ändå skulle hända, så finns där människor med kunskap kring hur man hanterar en riskfylld situation = fler överdoser hävs, mer människor kan leva. Något som känns viktigt att betona är att man också kan välja att få hjälp med att sluta, om det är det man vill. SvD skriver en artikel på ämnet här.
 
Att det finns rena verktyg, kanyler, pumpar och dylikt är med en viktig del inom harmreduction. Det minskar spridningen av sjukdomar, som hepatit C, Aids och olika typer av infektioner orasakade av smuts. Hade jag när injicerade droger haft tillgång till det så hade jag inte behövt att bli sjuk.
Tron om att  människor som får fri tillgång till injektionsverktyg skulle börja skräpa ner och kasta dem överallt, är en seglivad tanke hos konservativa människor som är rädda för förändring. I Sverige så finns det redan sprutbytesprogram i städer som Stockholm och Göteborg, där regestrerar man sig och byter sedan ut sin gamla verktyg mot nya.
 
En annan typ av harmreduction är att få testa sina droger. Detta kan också göra skillnad mellan liv och död. Om någon är van vid att injicera lite sämre heroin, men sen en dag får tag i något som kanske är utblandat med något starkt (tex fentanyl), så kommer den personen att riskera sitt liv. 
Detta finns också i Sverige men i väldigt liten utsträckning. Brukarföreningen brukar ibland vara med på festivaler för att testa droger och informera om vad man ska göra för att minska risken för olyckor. 
 
Bli hög på rätt sätt: en säkerhetsmanual för sprutnarkomaner
 
Länken över är precis vad det står. En guide för att minska risken att skada dig. Den räddade mig. 
 
Sen vill jag bara flika in att människor hade inte skitit i att knarka om detta inte fanns. Det som hade hänt är att fler människor hade dött. Kunskap räddar liv. 
 
NALOXON häver opiat/opioid - överdoser
 
Uppdaterar detta
 
hälsa, brukarhälsa, droger, fakta, harmreduction, hepatit C, hälsa, injektion, injektion, injicera, knark, missbruk, narkotika, säkerhet;