0

Bryta stigmatiseringen om att inte kunna skita som man ska

Förstoppning
 
'Detta inlägg innehåller saker som kretsar kring avföring* 
 
Alla har nog haft det någon gång i sitt liv, men för vissa är det vardag. Och att något som många tror är en självklarhet ( att utföra sina behov på toan) kan vara en mer eller mindre mardröm för andra. 
 
De flesta som brukar någon form av opiater vlir oftast förstoppade som en följd av det, detta gäller såklart också dom som har LARO. 
 
Man behöver inte märka av det, men för vissa, inkluderande mig, så kan det vara ett riktigt helvete att skita. 
så vad kan man göra?
 
  • Du kan be din läkare skriva ut movucol - som är ett pulver du blandar ut i vatten och dricker några gånger per dag. 
    Nackdelen med dessa, är att det inte är speciellt gott, och är också lätt att det glöms bort. 

  • Cilaxoral - droppar - dessa ska egentligen inte användas dagligen, utan när det är som svårast, men eftersom att dessa inte innebär att man behöver dricka ett fullt glas med något som smakar äckelpäckel, så är det lätt att man tar dessa istället. 
    Detta är som sagt droppar, och när du intar dom så ska dom hjälpa efter ca 8h. Men har du en riktigt knasig  mage, så är det inte 
Funkar inte detta så finns det ett gäng receptfria medel som löser upp förstoppningen från andra hållet. Och jag vill trycka på att det verkligen inte är ett dugg pinsamt att vara förstoppad, det kan tillochmed vara farligt och är något som du absolut inte ska behöva vara. 
 
Något som kanske inte många tänker på, är att även förmågan att tömma blåsan kan påverkas av att man är förstoppad. Detta händer mig jämt, i vissa fall kan det ta över en kvart innan jag lyckats lätta på trycket. 
 
 
 
Egna erfarenheter
 
För att släppa stigmatiseringen, och kanske få någon annan att känna att dom inte är ensamma med att ha det svårt på toan. 
 
Jag brukar vara duktig på att skriva upp vilka dagar jag går på toa, för att det inte ska gå allt för länge mellan gångerna jag gå på toa, för att det inte ska bli allt för smärtsamt. Men ibland så glömmer jag bort att markera i kalendern och inser ibland inte förrens det har gått en vecka sen jag sket sist.  Detta brukar leda till smärre panik, för jag vet vad som väntar. Ca 1h av kaos som spenderas på toaletten. 
 
Detta kräver planering. Det får inte vara någon stress omkring, ingen som kan kommas tänka att störa mig, och helst en bebis som sover. Jag måste dedikera mig till 100. Mental förberedelse krävs också. 
 
Jag plockar fram plasthandskar, olja, Microlax, min fotpall och min telefon. 
 
Sätter på en video.. Gör det jag ska med microlaxen... Och väntar, försöker alltid att vänta minst 7 minuter, för att jag vet att det blir lättare då. Jag hatar att vänta. 
 
Sen är det bara att trycka. Har jag tur så, går det smidigt, utan större smärta. Det är såklart det som är det bästa. Men har jag otur så går det inte. Då får jag ta till min nödlösning. Det är plasthandskarna. Sen är det bara att gräva. Det är det värsta jag vet. Men det är så mycket bättre än att hamna på golvet av smärta i ett blodogt badrum. 
 
Allmänt
 
Det är inget skämt. Detta händer, och det är inte bara mig. Utan är vardag för många. Detta kanske kan ses som lite överdramatiskt, men det kan faktiskt vara direkt skadligt att vara förstoppad för länge. Man kan dö. 
 
Tyvärr så är det också rätt vanligt att läkarana på LARO nonchalerar problemet, och förminskar det, som med allt annat man söker för. De verkar tro att om man uttrycker sina problem, bara har att göra med att man vill ha medecin, att man vill lura dem. Då går dom i försvar och blir fientliga, även om det gäller något som en förstoppning. 
"Du klarar dig"
"Det löser sig, vänta ut det"
"Det är ingen fara"
Ibland är dom mer raka med svaren.
"Vi vill inte att det ska leda till sug på droger."
"Vi vill helst undvika det, för att inte trigga igång sug "
LARO, Personligt, hälsa, LARO, Tankar, förstoppning, hälsa, hård mage, ilska, jobbigt, läkare, självklart, tips, toa, underlätta förstoppning, viktigt;