0

Tips till dig som nybliven student del 1

Här är lite saker jag gärna hade velatveta innan jag började:
 
sök CSN för ett år i taget
 
Söker du för ett läsår så gör de ”prövningen”, där de kollar om du har klarat det du ska i slutet av läsåret. Söker du för 1 termin, så görs oftast prövningen innan du ens är klar för terminen. ”Du har inte samlat in tillräckligt med poäng för att få beviljat CSN.”
-Men va? Jag ju i fas, har gjort precis det jag ska och alla kurser är inte ens klara...
 
I deras system så står det bara att du inte fått ihop de hp du skulle, eftersom resultaten inte rapporterats in ännu... slipp den ångesten och sök för ett helt läsår.
 
Litteratur
 
Kolla din litteraturlista, så du har en aning om vilka böcker du ska ha. Var gärna relativt förberedd, för du har inte riktigt tid att vänta på dina böcker när kursen väl dragit igång.
 
Köp begagnat, kolla blocket, Facebook,shpock.... Det blir mycket billigare, och har man tur kan man hitta ”paket” med litteratur av människor som läst samma program som du.
 
Eget ansvar
 
Nu ligger allt ansvar för studierna på dig. Du väljer om du vill delta på föreläsningar, eller hur du ska studera. Det som är obligatoriskt är examinationerna. 
lägg upp en plan. Tycker du att det är svårt, prata med en studievägledare, ta all hjälp som finns.
 
Det finns mycket hjälp att få
 
Har du en diagnos som förknippad med att du har nedsatt förmåga att studera på samma sätt som dina kamrater, be om hjälp. Det finns massor av stöd du kan få, som skiljer sig så mycket från det stöd som erbjuds på gymnasiet.
 
lägre skrivtider
mindre sal
studiementor - en annan student som hjälper dig att strukturera, och planera upp kring dina studier.
hjälp med att anteckna på föreläsningar 
ljudböcker  etc. etc.
 
så våga be om hjälp, för hjälpen finns.
Allmänt, Studera, Tankar, Univeritetet, att tänka på, hjälp, hälsa, npf, plugg, studera, studier, tips;